News Events Dudes Download Return
 
[GameDude] LASCAR -ajokoulu
Johdanto | Pikakurssi | Startti | Kisa
Yleistä | Lähtö paalulta | Lähtö toiselta sijalta | Lähtö sisältä | Lähtö ulkoa | Mokat
 

Startti suoritetaan aina lentävänä lähtönä. Turva-auton perässä ajetaan puoli kierrosta kahdessa jonossa. Kun turva-auto siirtyy pois radalta, jatkavat molemmat jonot samalla nopeudella niin kauan, kunnes lähtölippu heiluu. Lähtölippua kutsutaan nimellä 'vihreä lippu', eli lontoon murteella 'green flag'. Kaasun saa avata vasta vihreän lipun liehuessa. Tällöinkin oma kiihdytys on sovitettava edellä menevän kanssa sopivaksi. Ohittaminen lähdössä on vaarallista, eikä kovin suotavaa.

Startissa tulee käyttäytyä hieman eri tavalla riippuen siitä, lähteekö paalulta, toiselta sijalta, vai joltain muulta sijalta. Muilta sijoilta lähdettäessä käsitellään vielä erikseen sisä- ja ulkolinjalta lähteminen. Edellisessä pikakurssi-osassa esitellyt startin yleissäännöt sopivat jokaiseen näistä tilanteista. Starttiin valmistaudutaan siis aina seuraavasti:

STARTTIIN VALMISTAUTUMINEN:
1. Siirry autoon heti, kun se on mahdollista. Sitten paina F2 ja sen jälkeen välilyöntiä.
2. Kun moottori käynnistyy, vaihda ykkönen silmään. Valmistaudu lähtemään liikkeelle.
3. Jos auto meinaa valua eteenpäin, paina jarru pohjaan.
4. Älä välitä naapuriletkasta, keskity edellä olevaan autoon!

Paina nyt mieleesi edellä olevan auton sijainti verrattuna omaan sijaintiin. Tämä suhteellinen sijainti pitäisi pystyä säilyttämään koko startin aikana. Toisin sanoen, edellä olevan perään on lähdettävä viivyttelemättä, ja mahdollisesti syntynyt rako on vedettävä heti kiinni. Jos edellä menevään syntyy jostain syystä rakoa, tulee edellä menevä ajaa kiinni maltillisella nopeudella. Kun letkan saa kiinni, nopeutta on hidastettava riittävän ajoissa ja rauhallisesti. Älä kiihdytä tai jarruta voimakkaasti, koska takana oleva ei ehdi tällöin reagoimaan. Nopeutta tulisi säätää vain pienillä kaasun muutoksilla, ja jarruun ei saisi koskea ollenkaan.

Sopiva etäisyys edellä ajavaan on noin auton mitta. Jos edellä olevaan jätetään paljon etäisyyttä, kärsii siitä koko takana tuleva letka. Ajattele asiaa näin: jos jättäydyt kolmen auton verran taakse silloin, kun vihreä lippu liehuu, jokainen suoraan takanasi oleva auto menettää käytännössä kolme sijaa startissa. Tässä tietenkin oletetaan, että naapuriletkassa ajetaan asianmukaisesti.

Jos edellä oleva lähtöpaikka on tyhjä liikkeelle lähdön jälkeen, voi raon vetää kiinni. Jos paalulta lähtevä jää jostain syystä startista pois, voi 3. sijalla oleva auto siirtyä turva-auton perään paalupaikalle liikkeelle lähdön jälkeen.

Sivusuunnassa liikkumista tulisi myös välttää mahdollisimman paljon, ettei synny kosketusta vieressä ajavan auton kanssa. Sivusuunnassa poikkeamista tulee välttää jo senkin takia, että takana tuleva autojono seuraa edellä menevää.

Kun turva-auton takana ajetaan, letkojen tulisi siis säilyä kahtena suorana ja suhteellisen tiiviinä jonoina. Tarkkaile seuraavaa kuvaa. Sisälinjan kärjessä olevat 7 autoa ja ulkolinjan kärjessä olevat 4 autoa ovat sijoittuneet oikeaoppisesti kahteen jonoon turva-auton taakse. Näiden perässä tulevat autot ovat jo hujan hajan, autojen välissä on pitkiä rakoja.

Tämä tiukkuus lähtömuodostelman suhteen johtuu siitä, että mätössä ajetaan vain puoli kierrosta ennen vihreää lippua. Tässä ajassa jono on saatava liikkeelle ehjänä. Lyhyellä ovaalilla aikaa on tällöin todella vähän. Jos lähtö tehtäisiin 'oikeiden' sääntöjen mukaan, ts. ennen lähtöä ajettaisiin kokonainen lämmittelykierros turva-auton perässä, niin aikaa järjestäytymiseen olisi huomattavasti enemmän. Ajansäästösyistä näin ei mätössä menetellä.

Tarkkana siis lähdössä! Sopivan tiiviit välit ja tasaista ajoa, ja suoraan ajaen linja pitäen! Kolaroimalla lähdössä pilaa varmasti oman kisansa. Tämän lisäksi muut kolariin joutuvat kärsivät. Ja tämän lisäksi kaikki takaa tulevat, jotka joutuvat ohittamaan onnettomuuteen jääneet autot, saattavat saada mustan lipun lähdössä ohittamisen takia.

Seuraavassa käydään läpi starttaaminen vielä eri tilanteista.

Pikakurssiin <--> Lähtö paalulta

 
   
Copyright [GameDude]. Page updated 5.5.2003.